Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗ -γράφει ο Magus



Καθημερινά βλέπουμε την κοινωνία μας να αιμορραγεί. Οι άστεγοι στις μεγάλες πόλεις έχουν αυξηθεί δραματικά, οι χώρες του τρίτου κόσμου μαστίζονται από ασθένειες και αναλφαβητισμό, οι νέοι έχουν παύσει να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον γιατί η ίδια η κοινωνία τους καθηλώνει στην απραξία, πόλεμοι και τρομοκρατικές ενέργειες ετοιμάζονται κάθε στιγμή. Είναι ουτοπικό λοιπόν, να λέμε ότι ζούμε σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο, όσο και αν μας ωθούν σε μια τέτοια πίστη.
Τώρα στρέφομαι σε εσάς, που επιλέξατε έναν άλλο τρόπο ζωής μακριά από τη μιαρότητα. Ίσως, να έχετε αναρωτηθεί πολλές φόρες πως θα σας ωφελήσουν όλα αυτά που μαθαίνετε; Πως θα ωφελήσουν την κοινωνία, τις οικογένειες σας και την αδελφότητα που ίσως ανήκετε; Σας απαντώ λοιπόν, ότι εσωτεριστής δεν λέγεσαι από την ασφάλεια του καναπέ σου, ούτε παίρνοντας βαθμούς, άλλα ούτε προσευχόμενος στη Θεότητα να σώσει τον συνάνθρωπο ενώ πριν λίγο τον είχες δει να ψυχορραγεί στο πεζοδρόμιο και δεν του είπες ούτε μια καλή κουβέντα. Ο εσωτεριστής αδελφοί μου, οφείλει να έχει ποιότητα, τόσο προσωπική, όσο και κοινωνική. Να μπορεί να καλλιεργήσει στον εαυτό του το «μέτρο», την αξιοπρέπεια, την ευαισθησία προς το άδικο, την κριτική σκέψη, την αγάπη στον αδελφό και την αγάπη στο συνάνθρωπο. Στη σκοτεινή εποχή που ζούμε ας γίνουμε φως για τους άλλους και σας εκλιπαρώ, μην αφήσετε ούτε τον εαυτό σας, ούτε τον εχθρό να σας το σκοτεινιάσει…
                Έρχομαι τώρα στο ερώτημα σας: Πως θα μου φανούν ωφέλιμες οι διδασκαλίες; Σας απαντώ, πως δεν θα σας φανούν ωφέλιμες αν δεν μπείτε στην διαδικασία της ειλικρινούς σκέψης, του στοχασμού, της φιλοσοφίας και της δράσης. Αποσυμβολίζοντας τις διδασκαλίες ανακαλύπτετε στοιχειά που υπάρχουν αρχετυπικά στην τελειότητα, είστε λοιπόν στην «ευνοϊκή» θέση να γνωρίζετε μέσα από μια διδασκαλία, έννοιες που άλλοι θα έκαναν χρόνια (τολμώ να πω ίσως και μια ζωή) για να τα καταλάβουν. Σε δεύτερο επίπεδο πρέπει να αναρωτηθείτε το εξής: Γιατί θέλω να μάθω την τέχνη; Αν το κίνητρο σας είναι ο εγωισμός, καλυτέρα είναι να τα παρατήσετε. Η Τέχνη δεν έχει χώρο για τέτοια πράγματα - σίγουρα θα σας αποβάλει. Αν το κίνητρό σας είναι η ειλικρινής προσπάθεια για την κατανόηση των νόμων που διέπουν το σύμπαν, τη γνώση του εαυτού σας, τη γνώση της Θεότητας και την προσφορά στην ανθρωπότητα, τότε είστε στον σωστό δρόμο.
Ένα αληθινό τάγμα και ένας αυθεντικός δάσκαλος ποτέ δεν θα σας πει κάνε αυτό που θα σου πω-με μορφή συνταγής- για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Ένα αληθινό τάγμα, θα σας δώσει κατευθυντήριες γραμμές και οι διδάσκαλοι σας θα είναι πάντα εκεί για να σας καθοδηγούν όταν το φως που είπαμε πριν αρχίσει να τρεμοσβήνει.
                Η προσφορά λοιπόν προς τον πλησίον δεν είναι ανάγκη να είναι χρηματική. Μπορεί να είναι μια καλή κουβέντα, μια συμβουλή και μια παρηγοριά που θα τον κάνει να νιώσει καλυτέρα.
Αν εμείς πρώτοι δεν δείξουμε ενδιαφέρον η γνώση ποτέ δεν θα μας έρθει «εξ’ αποκαλύψεως». Γι’ αυτό ψάξτε, ανακαλύψτε, συλλογιστείτε και πάνω απ’ όλα μελετήστε με κριτική σκέψη.
                Κλείνω λέγοντας πως η αληθινή προσφορά δεν περιμένει ανταπόδοση, αν περιμένει ανταπόδοση είναι μια πράξη εξ’ αγοράς και σίγουρα δεν τιμά τον άνθρωπο που την κάνει.
Fr. R.A.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου